ŞANLIURFA SİVEREK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Resmi ve Özel Okul-Kurum Müdürlüklerinin Dikkatine

Resmi ve Özel Okul/Kurumlarımız ile  Yurtlarda Sıfır Atık Yönetim Sistemi Kurulması ve Temel Seviye Belge Alınması
Resmi ve Özel Okul-Kurum Müdürlüklerinin Dikkatine

İlgi      : Sıfır Atık Yönetmeliği.

 

Resmi/özel tüm Okul/Kurumlarımız ile Bakanlığımıza bağlı Özel Yurtlarda (Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Lise, Öğretmenevi, Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, Özel Eğitim Uygulama Okulu gibi ) "Sıfır Atık Projesi" ile çevre konularındaki çalışmaların herhangi bir aksamaya mahal vermeden yürütülmesi için odak kişileri bir asil ve bir yedek (asil olanların idarecilerden seçilmesine özen gösterilecektir) (her okul/kurumda süreci takip, izleme ve yönlendirme yapacak yeterlilikte uzman/öğretmen) olarak belirlenmesi için daha önceden gerekli yazılar gönderilmiştir.

Tüm resmi/özel okul ve kurumlarımız ve özel yurtlarımızın faaliyetleri esnasında oluşan atıkları türlerine göre ilgi yönetmelikte verilen açıklamalara uygun olarak biriktirecek ve geçici depolanması sırasında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemlerin alınması sağlanacaktır. Tehlikesiz nitelikteki geri kazanılabilir kağıt, cam, metal, plastik atıklar diğer atıklardan farklı biriktirme ekipmanında biriktirilir ve ayrı olarak toplanır. Kağıt, cam, metal ve plastik atıklar tek bir ekipman içerisinde biriktirilebileceği gibi malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme de yapılabilir. Ayrı olarak biriktirilen atıkların karıştırılmadan toplanması ve öncelikle geri dönüşüm/geri kazanımlarının sağlanması, mümkün olmaması halinde ise çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde nihai bertaraflarının sağlanması esas olacaktır.

Atık pil, bitkisel atık yağ, atık elektrikli ve elektronik eşya ile diğer geri kazanılabilir atıklar, atık ilaçlar ve büyük hacimli atıklar mahalli idarelerin toplama planına uygun olarak biriktirilerek yetkili idareye teslim edilir veya bu atıklar için oluşturulmuş toplama noktalarına, atık getirme merkezlerine ve/veya atık işleme tesislerine tutanak karşılığı teslim edilir.

Oluşan ve ayrı biriktirilen tüm atıklara ilişkin veriler ile bu atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin bilgiler Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez sıfır atık bilgi sistemi (https://ecbs.cevre.gov.tr adresindeki "Uygulama Listesi" sekmesinde yer alan "Sıfır Atık Bilgi Sistemi" uygulamasına) üzerinden bildirilecektir.

Sıfır atık yönetim sistemi ile ilgili olarak tüm çalışanlara eğitim verilecek, eğitim verileri https://ecbs.cevre.gov.tr adresindeki "Uygulama Listesi" sekmesinde yer alan "Sıfır Atık Bilgi Sistemi" uygulamasına girilecektir.

Sıfır Atık Bilgi Sistemine kayıt olunacak ve bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin olarak istenen bilgi ve belgeleri Sıfır Atık Bilgi Sistemine kaydedecektir.

Bağımsız binası bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kendi sıfır atık yönetim sistemini kuracaktır.

Aynı bina/yerleşke içerisindeki okul/kurumları kapsayacak şekilde tek bir Sıfır Atık Temel Seviye Belge başvurusunu, bina veya yerleşkenin esas tahsis edildiği okul/kurum Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

Oku/Kurum ve Özel Yurt Müdürlüklerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemini Kurup, Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi Almak İçin Takip Edeceği İşlem Adımları:

Sıfır Atık Yönetim Sistemi Kurarken İzlenecek Adımlar;

 a)Çalışma Ekibinin Belirlenmesi: Sıfır Atık Yönetim Sisteminin kurulumundan uygulanmasına ve izlenmesine kadar olan süreci takip edecek sorumlu kişi veya kişiler ile çalışma ekipleri oluşturulur.(Asil ve Yedek Odak Kişilerin tespit edilmesi ve ecbs platformunda yetkilendirilmesi)

b)Planlama Yapılması: Uygulanacak sıfır atık yönetim sisteminin en etkin şekilde yapılandırılması için, uygulamaya geçmeden önce yapılacaklara ilişkin planlama yapılır. Bu kapsamda;

1)Mevcut Durum Tespiti: Tüm atıkların kaynağı, türü, miktarı, atık biriktirme, toplama ve taşıma yöntemleri, geçici depolama alanları, atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin mevcut durum tespiti yapılır.

2)İhtiyaç Analizi: Ayrı biriktirilecek atıklar için biriktirme ekipmanları ve geçici depolama alanı ihtiyaçları belirlenir.

c)Eğitim/Bilinçlendirme Faaliyetleri ve Uygulamaya Geçilmesi: Farkındalığı arttırmak için eğitim/bilinçlendirme faaliyetleri yapılır ve sistem uygulanmaya başlanır.

ç) İzleme, Kayıt Tutulması ve İyileştirme Faaliyetleri: Düzenli aralıklarla uygulamanın gerçekleştirilmesine ilişkin izleme çalışmaları yürütülür. Aksayan hususlar için önlemler alınır, gerekmesi halinde güncelleme yapılır. Ayrı biriktirilen atık miktarları, elde edilen kazanımlar gibi uygulamaya ilişkin çıktılar kayıt altında tutulur.

d)Sıfır Atık Yönetim Sistemine ait her türlü işlem kayıt altına alınarak, Sıfır Atık Yönetim Sistemi dosyasında denetimlerde gösterilmek üzere dosyalanır.

Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi İçin Kriterler ;

1-Oluşan tehlikesiz nitelikteki geri kazanılabilir kağıt, cam, plastik, metal atıkların diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilecek.

2-Oluşan atık pil, bitkisel atık yağ, atık elektrik ve elektronik eşya ile diğer geri kazanılabilir atıkların ayrı olarak biriktirilecek.

3-Bir ve ikinci maddedeki kriterlerde belirtilmeyen tehlikesiz ve tehlikeli özellik gösteren diğer atıklar ile tıbbi atıkların ilgili mevzuata uygun olarak biriktirilecektir.

4-Biyo-bozunur atıkların yoğun oluşum gösterdikleri çay ocakları, kafeterya, yemek hazırlama veya yemek servisinin yapıldığı yerler gibi noktalarda ayrı olarak biriktirilecektir.

5-Biriktirme ekipmanlarında renk kriterlerine uyulması, atığa özgü bilgilendirici işaret veya yazılar yer alacaktır.

6-Tüm biriktirme ekipmanları ihtiyaca ve ilgili mevzuatında verilen kriterlerine uygun hacim, adet ve özellikte olacaktır.

7-Biriktirilen atıkların ilgili idarenin toplama sistemine ve/veya izin ve/veya çevre lisansı bulunan atık işleme tesislerine teslim edilmek üzere oluşturulan geçici depolama alanında toplanacaktır.

8-Sıfır atık yönetim sistemine ilişkin gerekli bilgilendirme eğitimleri yapılacaktır.

   9 Ekim 2021 Cumartesi Günü yayınlanan 32623 Sayılı Resmi Gazetede, Sıfır Atık Yönetmeliğinde; yapılan değişikliğe göre tüm resmi/özel okul/kurumların, 31 Aralık 2021 Tarihine kadar Temel Seviye Sıfır Atık Belgesini  alması gerekmektedir. Belirtilen tarihe kadar tüm resmi/özel  okul/kurumlarımızın gerekli iş işlemlerini tamamlayarak Temel Seviye Sıfır Atık Belgesini alması hususunda;

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

      

 

                                                                                                                                                              Nuri KAPANOĞLU

                                                                                                                                                            İlçe Milli Eğitim Müdürü

 

 

 

 

Güney Mah.Atatürk Bulvarı No 72 Siverek - 04145521422

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.