ŞANLIURFA SİVEREK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Lise öğrencilerimiz birçok Üniversitede olmayan biyoloji müzesi kurdu

Siverek ilçesinde Lise öğrencileri Biyoloji öğretmenleri öncülüğünde birçok üniversitede bulunmayan canlı ve cansız türlerin sergilendiği Biyoloji kurdu.
Lise öğrencilerimiz birçok Üniversitede olmayan biyoloji müzesi kurdu

 

Siverek ilçesinde Lise öğrencileri Biyoloji öğretmenleri öncülüğünde birçok üniversitede bulunmayan canlı ve cansız türlerin sergilendiği Biyoloji kurdu.

İlçenin Yenişehir mahallesin de bulunan Mustafa Kemal Anadolu Lisesi öğrencileri, bilimsel araştırma çalışmalarında kullanmak amacıyla bölgede bulunan canlı hayvan ve uzuvları, bitki örtüleri, onlarca bitki ve sebze tohumları gibi birçok parçanın yer aldığı biyoloji müzesi kurdu. Bu sayede öğrenciler bire bir canlı ve cansız türleri üzerinde çalışmalar ve deneyler gerçekleştirebilecek.

Müzede bölgede bulunan yılan cinsleri, akrep, çekirge, kuş, yengeç hayvanların iç organları ve uzuvları bulunuyor. Canlı türleri özel bir sıvı içinde mumyalama sistemi ile korunarak yıllarca bozulmayacak şekilde korunabiliyor.

Biyoloji öğretmeni Fehmi Özmodanlı çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada; “Burada biyoloji etkinlikleri adı altında yaptığımız bir çalışma var.  Ders işlerken özellikle 11. sınıfta sistemleri işlerken gelen dokuları kaybetmeme açısından onları bir solüsyona alıp ileriki yıllarda da kullanma ihtimalini de sağladık. Daha sonra buna devam ettik ve bir müze kurup diğer doku ve canlı çeşitlerini sergilemek için öğrencilerin yardımıyla buradaki çalışmaları tamamladık.

 Kullandığımız malzemeler geri dönüşümden geldi, yani okulda atık madde malzemelerini kulandık.  Kullanılmayan kameralardan projeksiyon cihazı yaparak ışıklandırmasını bu şekilde yaptık, yani cüzi bir maddi imkânla bunu tamamlamaya çalıştık.

Bölgede var olan çeşitli canlı türleri ile bitkileri bir araya getirerek, müzeyi kurduklarını belirten Özmodanlı; “Müzemizde bitki ve hayvan türleri var, bunların içerisinde bitkiler ve çiçek türleri var. Bunların yanında yaprak çeşitleri,  kök çeşitleri ve onların tohumları, kozalak yapılarını sergiledik. Örnek vermek gerekirse; burada ağaç gövdesini bir kütük kullanarak yaş halkalarını sergiledik, sistemlerde işlediğimiz sinir sisteminde beyni, duyu organlarında göz, kulak, burun. vs diğer sistemlerde dolaşım sisteminde kalbi, yani anlayacağınız sistemlerle ilgili bütün dokuları bu şekilde sıraladık. 9. sınıf konularında sınıflandırma konusunda orda canlıları 5 gruba ayırıyorduk; bu grup içerisinde omurgasız canlılarda sürüngenler var. Burada böcekler var ve omurgasız diğer solucan türleri de var onları da sergiledik,  daha sonra kuşlar, memeli canlılar, balık kurbağa türleri ve kertenkele türleri var. Bunlarda ayrıca özel solüsyona uğrayarak bozulmadan muhafaza ediliyor” dedi

Mustafa Kemal Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Sevilay Baldemir, örnek bir çalışmaya imza atmaktan mutlu olduklarını belirterek, “ Fehmi hocanın yardımıyla biyoloji müzesini kurduk.  Bu çalışma da bitki konularında birçok arkadaşlarımızla beraber biz ilgilendik. Bitkilerin topraklarını değiştirdik, sonra Siverek ortamında bulunabilecek yöresel bitkileri, yaprakları bulduk, bitkilerin birçok çeşidi bize geldiği zaman zaten toprakların değişime uğraması lazımdı, değiştirdik, sulamayı yaptık.  Çürüyen yapraklarını değiştirdik sonra birçok yaprağın tek tür olanlarının aldık burada sergiledik. Arkadaşlarımız görsün diye. Duymak yeterli değil görmek kalıcı ve yeterli olur diye düşündük ve böyle bir müze yaptık, ilgilenen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”  diye belirtti.

10. Sınıf taşıma öğrencisi İlhan Kayyaş köyde ailesine katkı amacıyla hayvanlara giderken, yabanda bulduğu ölü hayvan türlerini toplayıp, müzeye getirdiğini belirterek; “Ben köyde aile bütçesine katkı amacıyla ineklere giderken, yabanda böyle böcek falan hayvanlar buluyordum.  Bu müze katkısı için onları toplayıp buraya getirdim. Eğer buraya bir katkım olmuşsa, ne mutlu bana” diye konuştu

14-05-201814-05-201814-05-201814-05-2018

Güney Mah.Atatürk Bulvarı No 72 Siverek - 04145521422

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.