ŞANLIURFA SİVEREK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜM OKUL VE KURUM MÜDÜRLERİNİN DİKKATİNE

Koronavirüs Koruma ve Kontrol Önlemleri
TÜM OKUL VE KURUM MÜDÜRLERİNİN DİKKATİNE

            Çin'de görülen Koronavirüs hastalığı sebebiyle koruma ve kontrol önlemlerinin alınması amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde gerekli çalışmalar başlatılmış olup, bu durumla ilgili alınması gereken önlemlerle ilgili Bakanlığımıza ilgi(b) yazı gönderilmiştir.

  Okulunuzda eğitim öğretim gören ya da konaklama biriminde (yurt/otel/motel/pansiyon vb.) kalan öğrenciler arasında; son 14 günde Çin veya vakaların yoğun olarak görüldüğü diğer ülkelerde (Dünya Sağlık Örgütü tarafından şimdilik Kore, Japonya ve Tayland olarak belirlenmiştir.) bulunma öyküsü olan veya sağlık kurumları tarafında doğrulanmış 2019-nCoV enfeksiyonu vakası ile yakın temas eden ve ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, hızlı nefes alıp verme, göğüs ağrısı gibi şikayetleri bulunan öğrenciler olduğunda öncelikle 112'ye bilgi verilmesi, şikayeti olan öğrencinin diğer öğrencilerden ivedilikle ayrılıp tıbbi/cerrahi maske takması ve sağlık kuruluşlarına 112 aracılığıyla başvurması sağlanmalıdır. Ayrıca şikayeti olan öğrenci ile sınıftaki öğrencilere ve /veya aynı yatakhaneyi paylaşan öğrencilere, şikâyeti olan öğrencinin değerlendirmesi tamamlanana kadar tıbbi/cerrahi maske takması sağlanır. Şikâyeti olan öğrencinin solunum yolu veya vücut çıkartıları (salya, balgam, kusmuk) ile belirli bir şekilde kirlenmiş bir yüzey var ise burası sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:10 normal sulandırarak) (SodyumhipokloritCasNo:7681-52-9) temizlenir.

  Ayrıca genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulanması önerilen temel enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkeleri aşağıda yer almaktadır: 

- Sınıflar ve konaklama birimi odaları iyi havalandırılmalı ve standart genel temizliği yapılmalıdır. 

-Öğrencilerin el hijyenine dikkat etmeleri sağlanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkollü el antiseptiği kullanılmalıdır. Bunun için erişilebilir yerlere alkollü el antiseptiği konulması uygundur. 

- Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kâğıt mendil ile örtülmeli, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemelidir. 

- Şikâyetleri olan öğrenci okul/kurumunuz bünyesindeki konaklama birimlerinde kalan bir öğrenci ise oda 1 gün boş bırakılır veya hemen yeni öğrenci alınacak ise; odalar, tuvalet, banyo gibi kapalı alanlar iyi havalandırılır, temizlik esnasında eldiven kullanılır, banyo, tuvalet, klozet, lavabo, kapı kolları, tırabzanlar ve telefon ahizesi gibi sık kullanılan yüzeyler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenir. Bardak, tabak gibi kullanılan eşyalar su ve deterjanla yıkamalıdır. Çarşaf, havlu gibi materyal ise 60-90°C'de normal deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. 

 

              Yukarıda belirtilen hususlara hassasiyetle uyulması, gerekli tedbirlerin alınması ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/2019-n-cov.html internet adresinde yer alan afiş broşürlerin temin edilerek( mümkünse renkli olarak), okul ve pansiyonlarda görülebilir şekilde astırılmasının sağlanması hususunda,

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                Nuri KAPANOĞLU

                                                                                                                                                                                                                                              İlçe Milli Eğitim Müdürü

/meb_iys_dosyalar/2020_02/24114749_koronavirusu.pdf

Güney Mah.Atatürk Bulvarı No 72 Siverek - 04145521422

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.